09 de febrer 2008

Josep Pla de visita a Manresa

El 1960, l'escriptor i periodista Josep Pla va voltar per Catalunya amb cotxe i posteriorment va escriure un llibre relatant les coses que havia vist. En un dels seus capítols feia referència a la capital del Bages

"Manresa és una de les més nobles i antigues poblacions de Catalunya. És la Minorisa dels romans. És notable el restaurat Pont Vell medieval del Cardener, sobre la riba esquerra del qual es troba assentada la ciutat, que s'aixeca sobre una alçària i agafa un aspecte molt típic. Però, a més a més, és una ciutat moderna, perquè constitueix un dels nuclis més densos i importants de Catalunya.

Com que la ciutat es troba posada sobre diferents plans inclinats, és possible de contemplar-la sempre de front. I, com que la ciutat és una curiosa barreja d'arquitectura religiosa i d'arquitectura industrial fabril, s'ha pogut dir que a Manresa les fàbriques es confonen amb els convents, i els convents amb les fàbriques. [...]

Tot i que Manresa és un gran centre industrial - i tenen també aquestes característiques altres punts de la comarca -, malgrat el pes que hi té l'activitat social i econòmica de la immediata zona de la potassa, és un fet que el Pla de Bages, com a conjunt, conserva un aire rústic i pagès molt acusat.

[...] Manresa és una ciutat plena de vida, de moviment, molt populosa, un gran centre industrial. Camina a l'avantguarda de la nostra indústria tèxtil. Té més de 60.000 habitants. No es pot pas dir, però, que la indústria tèxtil acapari l'activitat ciutadana. [...]"

Josep Pla (1961)

Printfriendly