21 de desembre 2008

El Cardener desbordat

L'aiguat de 1907

El 12 d’octubre 1907 dia de la Mare de Déu del Pilar aproximadament a les set de la matinada va esdevenir la catàstrofe quan de cop i volta entre un continu redoblar de trons i de incessants llamps descarregà una trompa d’aigua sobre la conca del riu Cardener que afectà de ple la ciutat de Manresa, i també els pobles de Sant Joan de Vilatorrada i Sant Martí de Torroella, i la resta de fàbriques fins a Monistrol de Montserrat (ja al riu Llobregat) on escampà el plor i la desolació. Quatre dies després de la tragèdia encara continuava plovent, però en menys intensitat.

El riu Cardener va augmentar el seu cabdal de tal manera que en arribar a Manresa pujava uns nou metres del seu nivell normal. El desastre no fou major perquè el dia de l’aiguat era dissabte i la majoria de les fàbriques no treballaven. Sols se sap de dues pèrdues humanes mare i filla, captaires que l’aiguat se les emportà a l’estar en aquells moments sota el pont vell. La calamitat vingué després de la riuada. Les fàbriques quedaren parades a causa de la inundació i sobre tot, aquelles situades a la vora del riu Cardener, amb un total de 44. Les fàbriques parades volia dir: obrers sense treball, sense sou i sense pa per a menjar.

Els pagesos amb els camps arrasats i totes aquestes ruïnes completaven un trist panorama desolador. Per algunes fàbriques dels voltants del riu, l’aiguat, els va representar el seu trist i inesperat final. Un exemple és el cas del Paperer. L’aiguat va arruïnar l’empresa i va obliga-la a tancar. L’aiguat també va portar la ruïna industrial al Molinet que en aquella època explotava en Lluís Roca Casals. Aquesta indústria no va tornar a funcionar fins que el fill del propietari de l’edifici, Eudald Fígols es va decidir a fer-ho com a indústria tèxtil.

Les Autoritats van recorre les riberes del riu Cardener, contemplant tanta desolació. Tota aquesta situació de desastre fou comprovada i correguda pel Bisbe, Torres i Bages, pel cap de govern Antoni Maura i pel propi rei Alfons XIII, sempre acompanyants per les autoritats locals.

(Fotografies gentilesa del bloc MANRESA CALIDOSCOPI)

Printfriendly