03 de setembre 2010

La misteriosa desaparició dels germans Pires

Diari Regió7, 13/6/1989: "Fa 9 mesos que van desaparèixer els germans Isidre i Dolors Pires".

El 5 de setembre de 1988, la ciutat de Manresa va ser la protagonista d'informatius de ràdio i rotatius amb l'enigmàtica desaparició de dos germans de l'Hospital de Sant Joan de Déu.

Dolors i Isidre Pires Òrrit, de 17 i 5 anys respectivament, van desaparèixer del Hospital Sant Joan de Déu, quan el petit Isidre portava més de dos mesos ingressat. La desaparició del nen (el benjamí d'una família de 14 germans) i la noia es va denunciar a primera hora del matí quan el servei d'infermeria de l'hospital van comprovar que ni el malalt ni l'acompanyant eren a l'habitació. La policia només tenia una pista: la recepcionista. Segons la seva versió, havia vist una noia sortir per la porta, que responia a la descripció de la Dolors, duent un nen en braços a altes hores de la nit.

La família, cossos de la Policia Nacional, veïns i parents van fer una batuda per intentar trobar els germans a tots els barris de Manresa. La mare i els germans deien que havien estat víctimes d'un segrest i asseguraven que els menors en el moment de desaparèixer no portaven diners ni objectes de valor a sobre. Malgrat la resposta familiar i ciutadana, la Policia Nacional posava en dubte la hipòtesi del segrest, tenint en compte que la família no tenia ingressos de cap tipus. Els Pires Orrit vivien a la barriada de Sant Pau, en condicions de màxima pobresa, i sovint els propietaris dels bars de la zona eren qui alimentaven els membres de la família. El pare de la família, d'ètnia gitana i nacionalitat portuguesa, havia mort feia pocs mesos i la mare estava en tràmits d'adquirir la pensió de viudetat.

Fotografia de la família Pires (Hemeroteca Regió7)

A finals del gener de 1989, la família va denunciar per negligència al hospital Sant Joan de Déu, però el jutge arxivà la denuncia per falta de proves fefaents. El 7 de setembre de 1989, quan feia un any de la desaparició de la Dolors i l'Isidre, la Policia arxivava el cas.

El 1994, sis anys després de la desaparició dels germans, van aparèixer noves pistes que apuntaven sobre una fugida voluntària dels germans a Portugal, país natal del pare. Segons fonts policials la Dolors havia decidit endur-se el seu germà petit per començar una nova vida a Portugal amb la seva parella.

Avui en dia, el cas continua pendent de resoldre's, la família sempre ha denunciat que la Policia Nacional i les institucions de l'Hospital de Sant Joan de Déu, mai van prendre's seriosament aquest cas, al considerar que el seu origen humil i la seva condició d'ètnia gitana els feia responsables del que els havia succeït.

Font:
- Hemeroteca Diari Regió7

Printfriendly