29 de maig 2009

El misteri de les tombes de la Seu

Les tombes de la Seu són un misteri per molts de nosaltres, qui són els que descansen en secula seculorum a la col·legiata de la Seu de Manresa? Quina història amaguen? A continuació tres tombes de la Seu de Manresa, informació obtinguda del bloc: Imatges de Pedra i Silenci.

Tomba de Bernat de Manresa

Bernat de Manresa era militar. És el sisè sarcòfag situat a la girola de la Seu.

La tomba té forma d’arqueta i és d’estil gòtic. El vas sepulcral conté un llibre obert destinat a la inscripció o epitafi, del qual només n’hi ha una pàgina gravada i dos escuts gòtics molt similars a banda i banda, que també estan representats als laterals del sepulcre. La tapa conté una escultura jacent del militar, vestit amb una túnica de malles (asberg) fins als genolls. També porta proteccions a les cames i als peus, sota els quals sembla que hi hagi un gos. Va armat amb espasa i daga. Com és habitual en moltes d’aquestes sepultures, el cap de l’estàtua reposa sobre un coixí de pedra.

L’epitafi diu:
"XI Kalendas Madii Anno Domini MCCCXX nono obiit venerabilis Bernardus de Minorisa miles cuius anima requiescat in pace amen qui hic dictus venerabilis iacet".

A XI de les calendes de maig (21 d’abril) de l’any del senyor MCCCXXXIX morí el venerable Bernat de Manresa, militar. Que la seva ànima descansi en pau. Amén. Aquí descansa el dit venerable.

Vas sepulcral de Bernat de Morera

Al mur de ponent del claustre de la Seu de Manresa hi trobem una làpida sepulcral del segle XV, que conté la inscripció en lletra librària gòtica:

"Vas den Bernat Camorera Baler"

L'arbre que hi ha representat sota la inscripció, és una morera, que fa referència al cognom del difunt (Çamorera o Samorera).

Sepulcre dama desconeguda

Aquesta tomba gòtica està situada a la girola de la Seu i és el quart sepulcre que hi trobem. Correspon al d’una dona, de la qual no se’n pot saber el llinatge ni el nom, ja que malgrat haver-hi escuts esculpits, no corresponen a cap llinatge. A més, al centre del vas hi ha un llibre obert destinat a una inscripció identificativa que no va ser esculpit. Pels robatges de la dama, que inclou un llarg collar i una bossa, es pot deduir que es tractava d’un personatge de família poderosa. Alguns estudiosos de la matèria atribueixen l’obra a l’escultor Berenguer Ferrer.

Bibliografia i fotografies:

- Bloc: Imatges de Pedra i Silenci

Printfriendly